Årsagsbiord & årsagsbiordsled

Causal ADVERBIUM & ADVERBIALE
Eksempler side 6 af 9
Regler Eksempler til: Side 5 til: Side 7

Årsagsbiord - F(a/A)(a)(A)

123 Trianglen
1

Startbiord

2 Centralbiord
3 Slutbiord
ABC Trianglen
A Tidsbiord
B Stedsbiord
C Årsagsbiord
XYZ Trianglen
X Mådesbiord
Y Gradsbiord
Z Meningsbiord
LEKSIKON: Årsagsbiord & årsagsbiordsled
Fortegnelse: Årsagsbiord

Fortegnelse: Årsagsbiordsled

Årsagsbiord i sætningen
Årsagsbiordsled i sætningen
Årsagsbiords & årsagsbiordsleds bøjning

LEKSIKON: Årsagsbiord & årsagsbiordsled
(causal adverbium &  adverbiale)

Årsagsbiord (causal adverbium) & årsagsbiordsled (causal adverbial) lægger sig beskrivende til udsagnsord (verber); tillægsord (adjektiver); andre biord (adverbier), samt til hele sætninger hvor de fungerer som bindeord, der skaber forklarende årsagsbisætninger

Definition: Årsagsbiord (causal adverbium) & årsagsbiordsled (causal adverbial) kaldes også "omstændighedsbiord" og "omstændighedsbiordsled", da de angiver forklaringen til de omstændigheder sætningen handler om; endvidere kaldes de også ofte for "spørgebiord", idet de bruges til at bringe en forklaring på banen.

Fortegnelse: Årsagsbiord
(causal adverbium)

Årsagsbiordet (causal adverbium) minder på mange punkter om de ægte, sande biord blandt andet ved deres ælde. De færreste af dem kan for eksempel bøjes med eftersat '-t'. 

Grammatisk skelner dansk gerne mellem fire typer årsagsbiord: de halvfaste der faktisk fastholder noget sandt og en delvis forståelse (for eksempel 'desuden' & 'desværre'); desuden skelner dansk de årsagsbiord der udtrykker en usikkerhed og en kun delvis forståelse af noget formentlig sandt ('måske' & 'nok'); dertil skelner dansk de forklarende årsagsbiord der udtrykker en sikkerhed og noget sandt og helt forstået ('nemlig', 'faktisk'); og endelig skelner dansk grammatik til de spørgende årsagsbiord der fremkalder en forklaring indpasset efter de tre øvrige årsagsbiords områder (altså noget sprogbrugeren føler sig rimelig sikker på eller føler sig usikker på eller føler sig helt sikker på).

EKSEMPLER årsagsbiord (causale adverbier):

 

Fortegnelse: Årsagsbiordsled
(causale adverbialer):

Årsagsbiordsled dannes ganske ofte gennem forstærkning ofte med andre årsagsbiord (causale adverbier) som for eksempel i sætningerne: 'hvornår mon kommer pengene'. 

Men ud over at danne nye led med andre årsagsbiord, kan dansk danne mange årsagsbiordsled ved at koble sammen med andre typer biord for eksempel tid, benægtelse og begrænsning som i sætningen 'fodringstiden nærmede sig hvorfor nu ikke blot hundene men også kattene kom hjem'. 

Med tiden opnår mange sådanne årsagsbiordsled (causale adverbialer) efterhånden en status som halv- eller helfaste vendinger, men nye udtryk kan altså frit dannes og umiddelbart forstås, selv om de anvendes for første gang i sprogets historie. Det nuancerede, udvidede årsagsbiordsled kan altså således blive ret så omfattende som i sætningen: 'hun mener altså nemlig nu derfor rent faktisk at vi skal rive barakkerne ned'

Nogle få eksempler:

EKSEMPLER årsagsbiordsled (causale adverbialer):

derfor:

hvorfor:

desværre:

Der kan altså dannes utrolig mange og ganske komplicerede årsagsbiordsled, en åben, produktivt ordklasse i et informationssamfund baseret på videnskabelig årsagsbeskrivelse og virkningsfremkaldelse som her under årene 2000-2020.

Årsagsbiord i sætningen
(causal adverbium &  adverbiale)

EKSEMPLER: Om årsagsbiord & årsagsbiordsled i sætningen
Eksempler på årsagsbiord angående det afgjorte
Eksempler på årsagsbiord der udtrykker usikkerhed
Eksempler på forklarende årsagsbiord
Eksempler på spørgende årsagsbiord
Om årsagsbiordsled i sætningen

Om årsagsbiord i sætningen

Årsagsbiord (causal adverbium) & årsagsbiordsled (causal adverbial) kán placerer sig alle tre steder i sætningsskemaet: først (startadverbiel) midt i (centraladverbiel) & sidst (slutadverbiel) men den sidste kombination virker ikke altid helt dansk. Generelt vil årsagsbiordet og årsagsbiordsleddet hører godt hjemme midt i sætningen, hvor det jo - ligesom med de andre sætningsbiord og sætningsbiordsled (neksusadverbier & neksusadverbialer) medvirker til at give hele udsagnet en bestemt retning.

Når årsagsbiord bruges først i sætningen, ønsker sprogbrugeren at fremhæve ordets indhold ved at lægge tryk (emfase) på den forklaring biordet eller biordsleddet bringer, når årsagsbiordet eller årsagsbiordsleddet sættes på centralpladsen, ønsker sprogbrugeren ofte, at hele sætningen skal afgøres af den forklaring biordet bringer, og når udtrykkes sættes sidst i sætningen bringer årsagsbiordet en udvidet forklaring, hvor der henvises til hele sætningens betydning i dens sammenhæng med de andre sætninger (kontekst) som for eksempel:

Eller:

Eller:

Eller:

 

Eksempler på årsagsbiord angående det afgjorte

derfor:

desværre:

desuden:

selvfølgelig

derimod: indeholder også en art modsætning som der henvises til og har også funktion som en art ytringsbiord, hvor man udtrykker en mening mod noget

faktisk:

som regel:

imidlertid: som forklarende årsagsbiord (det fungerer også som tidsbiord) bruges om det dermed afgjorte og ordet indeholder gerne en art sammensætning eller -ligning til en forudgående tilstand der afgøres af en senere tilkommen faktor som i lærersætningen:

pludselig: regnes også for et tidsbiord, men bruges årsagsforklarende til at angive en omvæltning, der forklarer og giver en nærmere årsag.

endelig: regnes også for et tidsbiord, men bruges årsagsforklarende til at angive en forandringsproces, der forklarende afsluttes og gives en nærmere bestemt følge.

Eksempler på årsagsbiord der udtrykker usikkerhed

måske:

vist:

sandsynligvis:

eventuelt: bruges også i høj stil

som regel:

nok:

vistnok:

 

Eksempler på forklarende årsagsbiord

mon: kan ikke lige stå i centralneksus (det gør om (forklaring) og når/da (tid), men 'mon' fungerer fint i spørgesætninger og rummer en teori om deres svar. Bruges også i ønskemåde (optativ) i sætninger som 'monne du leve længe'

monstro: som med mon bruger man mest monstro i spørgesætninger der lægger op til teorier om et givent fænomen, som man føler sig usikker på

nemlig:

Bruges sjældent i forfeltet, men har en typisk neksusfunktion i centralfelt og bagfelt hvor hele udsagnet afgøres (determineres)

altså:

faktisk:

Eksempler på spørgende årsagsbiord

Spørge/svar årsagsbiord bruges vist nok meget sjældent som slutbiord, men kan til gengæld ses overordentligt ofte i forfeltet af spørgesætninger:

hvor: spørger og svarer om årsager på steder

hvorfor: spørger og svarer om årsager i helhed

hvornår: spørger om årsager i tiden

hvordan: spørger om årsagers måde

hvorledes: spørger om årsagers forløb og bruges mere i høj stil

Årsagsbiordsled i sætningen
(causal adverbium &  adverbiale)

EKSEMPLER: Årsagsbiordsled i sætningen
Eksempler på årsagsbiord angående det afgjorte
Eksempler på årsagsbiord der udtrykker usikkerhed
Eksempler på forklarende årsagsbiord
Eksempler på spørgende årsagsbiord

EKSEMPLER: Årsagsbiordsled i sætningen

Eksempler på årsagsbiordsled angående det afgjorte

derfor: vil ganske ofte henvise til nogle forudgående argumenter, der resumeres med en indbygget handleplan, denne kan så modificeres, udbygges, præciseres eller gradueres af andre biord i mange forskellige typer af konstaterende årsagsbiordsled for eksempel:

desværre: vil ganske ofte henvise til nogle forudgående forhold der resumeres med en indbygget beklagelse, desværre kan uddybes, præciseres eller gradueres af andre biord i mange forskellige typer beklagende årsagsbiordsled:

Eksempler på årsagsbiordsled der udtrykker usikkerhed

måske: udtrykker gerne en hypotese, en teori om nogle forudgående forhold, ganske ofte som et forslag til en forklaring. Dette kan så udbygges, nuanceres eller gradueres i de ganske mange typer årsagsbiordsled der udtrykker en vis usikkerhed

nok: udtrykker som årsagsbiord noget sandsynligt godt nok usikkert men ikke så usikkert, at man ikke kan regne med, at det forholder sig sådan. Nok henviser gerne til nogle forudgående forhold med et indbygget forslag til en forklarende vurdering. Når 'nok' udvides med andre biord præciseres, udbygges, nuanceres eller gradueres det.

Eksempler på forklarende årsagsbiordsled

nemlig: henviser til nogle forudgående afklarede forhold og indeholder en fælles vurdering af den resumerede situation, med dén betydning indgår 'nemlig' nemlig helt klart i en stor mængde årsagsbiordsled og som underordnet biord i en lang række andre biordsled, bemærk at nemlig åbner op for en udstrakt yderlig anvendelse af biord i sine konstaterende forklarende årsagsbiordsled:

altså: nok det mest anvendte af de forklarende årsagsbiord, der opsumerer en forudgående situation og lægger op til, at der drages en konsekvens af denne opsummering, med dén betydning indgår 'altså' altså nemlig helt klart i en stor mængde årsagsbiordsled og som underordnet biord i en lang række andre biordsled.

Eksempler på spørgende årsagsbiordsled

hvorfor: både når det spørger og når det svarer har det spørgende årsagsbiord 'hvorfor' en dobbelt henvisning til noget sket et sted og til følge heraf, hvorfor 'hvorfor' opsumerer en følge af noget sket. Når 'hvorfor' udbygges med andre biord til spørgende forklaringsårsagsbiordsled  præciseres, udbygges, nuanceres eller gradueres  udtrykket.

Denne type årsagsbiordsled kan meget ofte bruges som en art bindeord der skaber adverbielle forklarende årsagsledsætninger som i læresætningerne: 

Årsagsbiords & årsagsbiordsleds bøjning
(causal adverbium &  adverbiale)

FUNKTION: De ægte, oprindelige årsagsbiord (causal adverbium) & årsagsbiordsled (causal adverbial) skabt af dem bøjes ikke, selv om man i moderne tid (2000-2020) kan observere en tendens til at 'vist',  'eventuelt', opfattes som t-adverbier og at også 'sandsynligvis' og 'selvfølgelig' får påsat '-t'-endelsen.

Men udover at de både forstærkes og  præciseres og kan gradsbøjes (med 'mere' og 'mest') bøjes årsagsbiord kun som slutbiord afledt af tillægsord med eftersat '-t'.