Om 100 år er alting glemt?!? |
||
Kapitel 3: Massekultur ad exemplum Mark Twain |
Siden Mark Twain skrev sin roman "The Adventures of Huckleberry Finn" i 1884, har accepteret sprogbrug omkring det, der i disse år med politisk korrekt pli benævnes "afro-amerikanere" og "sorte", ændres sig meget. En nidkær sprogrøgtertendens - også i Danmark - tillader i det 21. århundrede ikke en lang række af de benævnelser, der fandt almen anvendelse på Mark Twains tid eller i de år, hvor denne analyse oprindeligt blev skrevet.
Forfatteren her har i den forbindelse besluttet, at denne revision af den foreliggende analyse bruger de i denne samtid tilladelige benævnelser i selve analysens tekst, men bibeholder de i Mark Twains tekst anvendte nu ikke længere "stuerene" benævnelser.
Ingen, der kender til Mark Twain, hans produktion og holdninger, kan bevivle, at Twain i høj grad stod på de fattige sorte afroamerikaneres side i hele sit liv. Det bevidner den her analyserede tekst også i mange detaljer. Generelt regnes Twain i amerikansk litteraturvidenskab netop som en af de første og den største af de fremtrædende forfattere, der stod op for det, der - små 100 efter udgivelsen af det her behandlede værk - blev alment kendt som "borgerrettighedsbevægelsen", der netop med held bekæmpede og i nogen grad udryddede den "racediskrimination", som sorte afroamerikanske medborgere i USA førhen blev udsat for.
Når "the n-words" derfor dukker op her og der i citaterne fra Twains tekst, bør læseren - i stedet for forargelse - prøve at indse, hvorfor netop dette ord bruges i den pågældende sammenhæng og deraf forstå Mark Twains altså dybt solidariske forfatterintention i dens rette ramme.
Tak for det. Fortsat god og udbytterig læsning her i "Om 100 år er alting glemt?!?".